Laden Evenementen

Verzorgd door VUN

Binnen de groep schilderijen met verhalende voorstellingen, de ‘historiestukken’, zijn die met Bijbelse voorstellingen ruim vertegenwoordigd. De meeste middeleeuwse schilderijen stellen taferelen voor uit het leven van Christus en Maria, ontleend aan het Nieuwe Testament.

In de collectie van het Rijksmuseum bevinden zich ongeveer 30 panelen uit de 15de eeuw – merendeels met de geboorte en de kruisiging van Christus en vervaardigd in de Nederlanden en Italië als onderdeel van altaarstukken. In de late middeleeuwen en de renaissance werden de summiere Bijbelverhalen uitgebreid met allerlei figuren en details. Prachtige voorbeelden zijn Jan Brueghels Vlucht naar Egypte en Ludovico Mazzolino’s Kindermoord. Ook kozen schilders vaker oudtestamentische voorstellingen, getuige de krachtige Bijbelse vrouwen van Jacob Cornelis van Oostsaenen en de Dans om het gouden kalf van Lucas van Leyden.

Na de reformatie verdwenen de heiligenvoorstellingen uit de kerken en kregen geschilderde Bijbelverhalen meer de rol van ‘wijze les’, zoals in Hendrick Goltzius’ Lot en zijn dochters. Ook kwam meer nadruk te liggen op de emotionele essentie van de figuren, die tot leven komen in Rembrandts Jeremia en Isaac zegent Jacob van Govert Flinck.

Diana Kostman, neemt je deze avond mee langs de werken en de verhalen die bij deze Bijbelse taferelen horen.
Prijs € 7,50 p.p., aanmelden via de VUN.

Hartje Hoevelaken

Gratis parkeren!
info@hartjehoevelaken.nl

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00

Dinsdag
09:00 – 18:00

Woensdag
09:00 – 18:00

Donderdag
09:00 – 18:00

Vrijdag
09:00 – 21:00

Zaterdag
09:00 – 17:00

Zondag
gesloten

Ga naar de bovenkant